Hvorfor vi droppet udbringning
Ciat: Umut Sakarya
Når overskuddet er væk, og vi bare vil have noget varmt og dejligt at spise, går vi på nettet og bestiller mad til levering.
Men hvad får vi egentlig for pengene?
For ærligt talt: Jeg har ikke fået noget varmt eller lækkert de sidste mange gange, jeg har bestilt mad til levering. Det, der kommer, leveres ofte alt for sent og er koldt og trist.
Efter mine erfaringer med leveringsplatforme – både som restauratør og som forbruger – vil jeg gerne give jer et indblik bag facaden.
1. “Du er ikke den vigtigste!”
Lyder lidt provokerende, men hæng lige på.
Du tror måske, at din mad bliver lavet, og så kommer der et bud og kører direkte hjem til dig. Men nej. Din mad kan sagtens ligge i kurérens taske sammen med flere andre bestillinger og blive fragtet rundt i hele byen, før den ender hos dig.
Kurerer tjener nemlig penge pr. leveret ordre – ikke på kvaliteten eller temperaturen af din mad.
Derfor tager de gerne flere ordrer ad gangen for at tjene mest muligt. Det betyder, at din mad kan være færdigpakket og stå klar i restauranten i 15–20 minutter, mens kureren er ude og aflevere andre ordrer – især på regnvejrsdage eller travle tidspunkter.
Så hvis du lægger de minutter sammen med transporttiden, giver det desværre god mening, at din mad ofte ankommer kold, kedelig og slatten.
2. Hvem betaler for leveringen af din mad?
Du tror måske, at de 49 kr. i leveringsgebyr er, hvad det koster at få maden bragt ud. Men du tager fejl! Leveringsplatformene tager nemlig også penge fra restauranten.
Restauranterne giver op til 35 % af det samlede ordrebeløb til leveringstjenesten.
Et simpelt regnestykke:
Burgermenu: 175kr.
Levering: 49 kr.
Poseafgift: 5 kr.
Servicegebyr: 9,72 kr.
Total: 238,72 kr.
Ud af en ordre på 238,72 kr.
tager leveringstjenesten 35 %, af de 175,- dvs. 61,25 kr.
Restauranten får kun 113,75 kr.
Og ud af de 113,75 kr. skal restauranten betale
• Løn & pension
• Moms og skat
• Råvarer
• Husleje
• El, vand, varme
• Telefon, forsikringer og uforudsete udgifter
Det er svært at få en forretning til at løbe rundt på den måde – men alligevel føler mange restauratører, at de er nødt til at bruge leveringstjenester, fordi folk er blevet vant til ikke selv at skulle hente deres takeaway…. Problemet for restauranterne er bare, at det svarer til at tisse i bukserne for at holde varmen.
3. Hvad kan du gøre i stedet?
Du kan gå ned og hente din mad selv!
Du undgår kold og kedelig mad – og støtter samtidig dine lokale spisesteder, så de kan blive ved med at eksistere.
For alternativet er, at kun de store kæder overlever.
– Dem, der har kæmpe kapitalfonde bag sig, og som kan forhandle sig til bedre aftaler med platformene og stadig tjene penge
Bestil gerne over telefonen i stedet for at bruge leveringstjenestens “hent selv”-funktion – de tager op mod 20 % af beløbet, selvom de ikke engang leverer maden!
Vil du have varm mad, god service og støtte din lokale restaurant?
Så hent maden selv.
Du fortjener bedre end kold burger og slatne fritter!